
Nurmijärven kunnanvaltuuston sos.dem. valtuustoryhmän puheenjohtaja, aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Sirkka Rousu pohtii blogissaan kysymyksiä, joihin ollaan hakemassa vastauksia valmisteilla olevan tasapainotus- ja muutosohjelman laadinnassa.
Tämä on kestävyysprosessi, ei pikataival, jotta ”säästelyllä” eurolla ei aiheuteta kympin vahinkoa – siis malttia ja harkintaa!
Terminologista: perinteisesti taloudessa säästö-sana on kuvannut asiantilaa, jossa esim. rahaa ”jää säästöön”
Hyvinvointialueen tehtävänä ei kuitenkaan ole säästää, vaan toimia taloudellisesti kestävällä tavalla, jossa käytettävissä olevalla rahoituksella pystytään järjestämään ihmisten laeissa määriteltyihin hoidon ja palvelun tarpeisiin vaikuttavat palvelut.
Tasapainon hakeminen on vuosittain jatkuvaa organisaatiossa: ihmisten tarpeet ja odotukset muuttuvat, keinot vastata tarpeisiin kehittyvät (ja monesti myös kallistuvat) ja käytettävissä oleva rahoitus on ollut aina muutoksessa.
Historiallisen sotereformin ensi kuukausina ei pidä ryhtyä paniikinomaisiin hätiköityihin toiminnan leikkauksiin. Valtiojohtoisen sote-reformin ohella elämme edelleen myös suurten kriisien keskellä, kuten koronapandemia, sodan vaikutukset, henkilöstöpula – tarve turvallisuuteen on suuri, eikä siinä tarvita populistisia puheita ihmisille tärkeiden sote- ja turvallisuuspalveluiden leikkaamisesta.
Fakta on myös se, että hallintomme ja johtamisemme on rakenteeltaan ja henkilöstömäärältään jo nyt kevyt – käytämme julkisia varoja ja vastaamme ihmisille elintärkeistä palveluista ja oikeusturvasta. Hyvää hallintoa ja esimiestyötä siten tarvitaan.
Lue blogista lisää Sirkan listaamista kysymyksistä koskien mm. palvelujen järjestämistä, henkilöstöä, toimintatapaa. Vastauksia mistä ”säästetään” ja kuinka paljon, esitti hänelle paikallislehti Nurmijärven uutiset, joka haastattelee aluepäättäjiä aiheesta (juttu ilmestynee la 25.2.2023).
Sirkka raportoi blogitekstissä myös aluevaltuuston vuoden 2023 ensimmäisestä kokouksesta.
Jaa tämä artikkeli